adamkrysiak napisał:
Czy plomienica przypomina w smaku jakiegos bardziei popularnego dla laikow w temacie grzyba?
Smak płomiennicy…trudno odwołać się do jakiegoś innego, konkretnego gatunku grzyba. Nie jest to raczej grzyb szczególnie wyróżniający się smakowo. W tym przypadku walorem jest zdecydowanie jego konsystencja. Określiłabym ją na chrupką i spoistą. Główny atut tego grzyba to możliwość zbioru świeżych owocników w okresie zimowym.
Płomiennica zimowa to grzyb o dwóch obliczach. Dotychczas mówiliśmy o jej odmianie dziko występującej. O wiele bardziej popularna jest jej odmiana uprawna. Obie formy różnią się od siebie zdecydowanie kolorem, fakturą, strukturą miąższu i śliskością.
Płomiennica zimowa - odmiana dziko występująca
Forma uprawna znana jest pod nazwami:
japońska – Enokitake
chińska – Jin Zen Gu
angielska - Velvet Food/Winter
Golden Needle Mushroom
Enokitake ( Płomiennica zimowa) forma uprawna

zdjęcie-żródło: en.wikipedia.org

zdjęcie-żródło:
www.elinluv.com
Zwykle w sklepach pojawia się pod nazwą zwyczajową Enokitake. Dostępna jest w marketach sieci Ultra na terenie Norwegii. Odmiana uprawna płomienicy cieszy się ogromnym powodzeniem w kuchniach azjatyckich. Występuje, jako składnik wielu potraw, także w innych kuchniach kontynentalnych.
Różnice w wyglądzie tych dwóch odmian dzikiej i uprawnej wynikają z warunków środowiskowych. Enokitake uprawiane są w długich cienkich słojach bez dostępu światła. Tkanki grzyba pozbawione są naturalnych barwników i tworzą lśniące, białe wiązki, które świetnie komponują się w azjatyckich potrawach. Odmiana uprawna wyróżnia się chrupiącym miąższem i owocowo-drożdżowym posmakiem. Napiszę krótko, są zachwycające!
Mniej odważnym, a żądnym grzybowych rarytasów smakoszom polecam wyprawę do sieci Ultra. Enokitake, czyli płomiennica zimowa w wersji uprawnej na pewno znajdzie się na półkach wśród produktów kuchni chińskiej.
Przepisy z udziałem tego grzyba znajdziecie w internecie. Życzę powodzenia i miłych wrażeń w odkrywaniu smaków
Enokitake - uprawa parapetowa

Kiedyś wyrosły z kostki uprawnej w moim domu